icon-account icon-glass
Spaar mee en wordt lid van de PrimeVal club

Voeradvies voor uw paard


Voedingsadvies paard

Paarden zijn overwegend ruwvoereters. Als paarden het zelf mochten zoeken, vinden ze in goed ruwvoer (gras, hooi, luzernekuil) bijna alles wat ze nodig hebben. Echter paarden zijn van hun voergift praktisch geheel afhankelijk van de mens geworden. De meeste paardenbezitters zijn ook niet exact op de hoogte van de analyse (wat zit erin) van het ruwvoer dat ze voeren.

De biochemie in het maag- darmsysteem van paarden vereist feitelijk dat ze minimaal 17 uur per dag bezig zouden moeten zijn met het verzamelen van ruwvoer. Het is daarom van belang dat het “ontbijt ” van uw paard bestaat uit ruwvoer (hooi of kuil). Het beste is om de hoeveelheid dagelijkse ruwvoer over 4-6 voerbeurten per dag te verdelen; hiermee stimuleert u de noodzakelijke darmperistaltiek, waardoor de kans op koliek en ongewenst stalgedrag sterk afneemt en de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Tevens zal de zogenaamde voernijd verdwijnen en zal het paard rustiger kauwen zodat de zo noodzakelijk verteringsenzymen uit het speeksel gevormd kunnen worden.

Maak er een gewoonte van dat als u de paarden “afvoert ” voor de nacht, dit ook uitsluitend ruwvoer is. Krachtvoer geeft u altijd nà het ruwvoer en nooit vóór de nachtrust! Dit voerschema is eveneens uitermate geschikt voor paarden met voorgeschreven “stalrust”. Als u er zeker van wilt zijn dat uw paard niets tekort komt, dan adviseren wij u dagelijks de voeding te suppleren met tenminste vetzuren en een goede multivitamine.