icon-account icon-glass
Spaar mee en wordt lid van de PrimeVal club

Voorkom vuurwerkstress bij paarden

Posted by Emmy Poppelaars on

Voorkom vuurwerkstress bij paarden

In de laatste weken van december wordt er regelmatig vuurwerk afgestoken, niet alleen de 31e maar vaak ook al in de weken daarvoor. De meeste paarden zijn gelukkig nauwelijks bang als het vuurwerk niet erg dichtbij is, maar helaas zijn er ook paarden die erg veel stress ervaren door deze knallen en flitsen. In deze blog geven we tips om vuurwerkstress te voorkomen en jouw paard te helpen bij deze angst, zodat je samen zo ontspannen mogelijk het nieuwe jaar in te gaan.

Hou vast aan dagelijkse routines

Paarden zijn gewend aan een dagelijkse routine, waarbij ze op bepaalde tijden voer, beweging en aandacht krijgen. Ook gaan ze vaak met een vast weidemaatje of kudde naar buiten. Probeer in de laatste weken van het jaar dit ritme vast te houden, zodat je paard hier ook tijdens de jaarwisseling zelf steun uit kan halen. Je kunt ook alvast beginnen met de radio ‘s nachts op stal aan te laten, zodat de paarden hieraan wennen. Door het geluid van de radio worden de knallen van het vuurwerk enigszins overstemd.

Besteed niet teveel aandacht aan de knalgeluiden

Probeer zelf niet te veel te reageren wanneer je een knalgeluid hoort als je bij je paard bent. Blijf rustig en ga gewoon verder met de zaken die je aan het doen was. Even je paard gerust stellen kan natuurlijk, maar probeer er niet teveel focus op te leggen. Als jij ineens anders of gespannen reageert, zal je paard dit sneller van je overnemen.

Zoals eerder beschreven reageren de meeste paarden niet heftig op knalgeluiden. Het kan voor je angstige paard ook helpen om deze samen, of naast, een paard te zetten die weinig angst heeft. Zo kan je angstige paard steun zoeken bij de anderen, die eigenlijk niet tot nauwelijks reageren op het vuurwerk.

Begin op tijd met een rustgevend supplement

Weet je van jouw paard dat deze wel erg heftig reageert? Dan kun je een rustgevend supplement geven om je paard te ondersteunen zoals PrimeVal StressLess Poeder of PrimeVal StressLess® Liquid. Dit zijn langdurig werkende supplementen die je dagelijks gebruikt om zo het beste resultaat te behalen.

Begin op tijd met het geven van het supplement, zo kan je paard er aan wennen en kun je ook op tijd de dosering aanpassen waar nodig. Eventueel kun je de dagelijkse dosering 5 dagen voor de stressvolle situatie verhogen.

Acute Stress

Als je nog niet weet hoe je paard reageert kun je altijd een kortwerkend supplement in huis halen dat maar enkele uren werkt. PrimeVal StressLess® Pasta of PrimeVal StressLess® Feromonen Gel

PrimeVal StressLess® Pasta

PrimeVal StresssLess® Pasta is een uniek rustgevend supplement, dat je paard helpt om zich te ontspannen. De rustgevende kruiden en voedingsstoffen in de pasta versterken elkaar, waardoor de stressgevoeligheid van het paard op meerdere punten wordt aangepakt. Ideaal om te geven voor kortdurende stressmomenten als de jaarwisseling. Verdeel de inhoud van de injector minimaal 1 uur voor de stress situatie achter op de tong van je paard (450 - 600 kg). Pony's kun je een halve injector toedienen. 

PrimeVal StressLess® Feromonen Gel

PrimeVal StressLess® Feromonen Gel werkt op basis van het principe van feromonen. Feromonen zijn lichaamseigen signaalmoleculen die op grote schaal worden gebruikt in de diercommunicatie. Een merrie geeft tot enkele dagen na de geboorte van het veulen feromonen af, om een veilige en rustgevende omgeving om haar heen te creëren. Ook volwassen paarden herkennen deze feromonen en geven een instinctieve, rustgevende reactie omdat het een veilig en geborgen gevoel veroorzaakt. Ideaal om te geven voor kortdurende stressmomenten als de jaarwisseling. De gel wordt eenvoudig aangebracht op de basis van de neusvleugels. Geef 1 sachet van 5 ml 30 minuten voor de stressvolle situatie. Dit werkt 2 tot 2,5 uur en kan indien gewenst dan herhaald worden. 

Tips voor de jaarwisseling zelf

Hieronder nog 5 extra tips op oudejaarsdag en avond, omdat er dan vaak het meeste vuurwerk afgestoken zal worden, zelfs tijdens het ingestelde vuurwerkverbod in Nederland.

  • Sluit deuren en buitenluiken van de stal wanneer de paarden binnen staan. Zo zien ze minder van de lichtflitsen en kan er ook niet per ongeluk iets in hun stal terecht komen.
  • Laat de lampen in stal branden, ook dit helpt bij het verminderen van het flitsende licht.
  • Laat de radio in stal aan staan, dit zorgt voor achtergrondgeluid waardoor harde knallen worden overstemd.
  • Geef je paarden voldoende voer en afleiding, zodat ze genoeg te doen hebben op stal.
  • Doe voor- en na twaalf uur nog een extra ronde om te controleren hoe je paarden er bij staan, of ze misschien nog iets nodig hebben en om ze gerust te stellen.

Fijne jaarwisseling!


Older Post