icon-account icon-glass
Spaar mee en wordt lid van de PrimeVal club

Hoe houd je de gewrichten van jouw paard soepel en gezond

Gepostet von Emmy Poppelaars am

Hoe houd je de gewrichten van jouw paard soepel en gezond

Als paardeneigenaar weet jij het als geen ander. De gewrichten van paarden zijn een gevoelig punt. Veel eigenaren doen er alles aan om de spieren en gewrichten in topconditie te houden. Uiteraard is het belangrijk om hiervoor een goed en gedoseerd trainingsschema te hebben. Maar ook de hoeven hebben een belangrijke invloed op de spieren en gewrichten.

 

Tenslotte, niet te vergeten de voeding. Je kunt de dagelijkse voeding aanvullen met supplementen, maar hoe werken ze en wat kunnen ze de gewrichten van jouw paard bieden? Wij vertellen je er graag meer over.

 

Wanneer een gewrichtssupplement

De keuze of je gebruik gaat maken van een supplement ter ondersteuning van de gewrichten hangt helemaal af van de situatie van jouw paard. Supplementen komen meestal ter sprake als er een probleem is, bijvoorbeeld bij stijfheid of blessures. Maar er zijn veel situaties waarbij je juist een supplement geeft om dit soort problemen te voorkomen. Supplementen om de gewrichten te beschermen en gezond te houden kunnen juist zeer waardevol zijn in de volgende situaties:

 

 • De groei; De basis van de gewrichten wordt gelegd tijdens de groei. Van een goede basis heeft het paard zijn hele leven plezier. Dit begint zelfs al in de buik van de merrie tijdens de dracht, daar worden weefsels gevormd. Supplementen kunnen hier een waardevolle bijdrage leveren.
 • (Zware) prestaties; Bij het leveren van zware prestaties komen de gewrichten extra onder druk te staan. Er ontstaat druk op de gewrichten en bij overbelasting ontstaan vrije radicalen in het lichaam. Hierdoor wordt ook de gewrichtsvloeistof aangetast. Supplementen kunnen een bijdrage leveren aan de bescherming tegen vrije radicalen.
 • Oudere paarden; Hoe langer de gewrichten van je paard gezond blijven hoe langer jullie samen actief kunnen zijn. Alle gewrichten slijten bij een toenemende leeftijd van je paard. Door je paard te ondersteunen met een supplement houd je de gewrichten langer gezond.
 • Herstel bij blessure; Als je paard een blessure heeft is het verstandig om het herstel te bevorderen met een supplement. Supplementen kunnen helpen bij het stimuleren van lichaamseigen kraakbeencomponenten en een positieve bijdrage leveren bij het verminderen van pijnklachten.

 

Complex van ingrediënten of één ingrediënt in een supplement

Er bestaan supplementen die gebaseerd zijn op één specifiek ingrediënt en supplementen die een complex van verschillende ingrediënten bevatten.

 

Als door een deskundige is vastgesteld dat je paard echt een tekort heeft aan 1 specifiek ingrediënt kan een supplement met dat specifieke ingrediënt een uitkomst bieden voor jouw paard.

 

Over het algemeen geldt dat verschillende ingrediënten de beste keuze zijn. Ingrediënten kunnen elkaar aanvullen in de werking en in sommige specifieke gevallen elkaar zelfs versterken.

 

Vloeibaar of poeder supplement

Supplementen zijn er in verschillende vormen. Veelal wordt gezegd dat vloeibare supplementen beter worden opgenomen door het paard. Vaak klopt dat. Het is vaak ook makkelijker toe te dienen, maar de vorm is niet heilig…

 

Het is wel belangrijk om te kijken is naar de oorsprong en eigenschappen van de ingrediënten. Alleen het ingrediënt zegt namelijk niet alles. Zo kunnen ingrediënten bijvoorbeeld worden voorbewerkt voor een betere opname.

 

PrimeVal Gelatinaat® poeder bevat bijvoorbeeld gehydrolyseerd collageen. Door dit specifieke productieproces (hydrolyse) waarbij het collageen in kleinere stukjes is gesplitst, wordt de opname verhoogd. Alle aminozuren behouden wel hun krachtige werking. Na de hydrolyse kunnen ze direct hun werk doen in de verschillende weefsels. Binnen 12 uur is 95% van het ingenomen Gelatinaat poeder geabsorbeerd in het lichaam, wat uitzonderlijk hoog is. Dus verdiep je goed in een supplement voordat je een keuze maakt voor de vorm.

 

Is jouw paard een meester in het ontwijken van het opeten van een poeder-supplement? Probeer dan eens om bij het krachtvoer de poeder toe te voegen in combinatie PrimeVal Omega 3-6-9 olie. Zeer smakelijk en nog een bonus voor een glanzende vacht.

 

De verschillende werkzame ingrediënten

Als je je gaat verdiepen in supplementen voor gewrichten val je van het ene ingrediënt in het andere. Belangrijk is om te kijken wat bij jouw paard past en te weten welk ingrediënt op welke manier ondersteunt. Wij zetten er diverse voor je op een rij:

 

 • Collageen type I
  Collageen Type I is een bouwstof voor weefsels en gewrichten. Tevens stimuleert Collageen type I de lichaamseigen productie van kraakbeencomponenten (proteoglycanen, collageen) Het bevindt zich van nature in huid, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten, haar, hoeven. Het kan de demping en smering bevorderen in gewrichten en het kraakbeen beschermen.

Het gunstige effect van PrimeVal Gelatinaat® op de gewrichten wordt bevestigd in verschillende wetenschappelijke studies. Collageen type I is ook in de vacht en hoeven een belangrijke bouwstof.

 • Collageen type II

Collageen type II vermindert de afbraak van collageen in het kraakbeen en kan een positieve bijdrage bij pijnklachten leveren. Het bevindt zich van nature in de tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp en luchtpijpvertakking. Bij beschadigingen aan het kraakbeen (bijvoorbeeld in gewrichten) reageert het lichaam hierop met een ontstekingsreactie. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat collageen type II een positieve bijdrage kan leveren aan het helpen verminderen van zwelling en pijn bij ontstekingen. Een vermindering van zwelling en pijn heeft een positieve invloed op de mobiliteit van het paard.

 • Calcium

Calcium draagt bij aan de botstructuur en ondersteunt het bewegingsapparaat. Tijdens de groei is calcium een zeer belangrijke bouwstof. Bij jonge paarden kan een tekort aan calcium leiden tot afwijkingen aan het bewegingsapparaat. Afwijkingen aan gewrichten, groeiachterstanden of minder sterke botten zijn hier een voorbeeld van.

 • Hyaluronzuur

Hyaluronzuur injecties worden humaan met succes ingezet bij artritis in de knie. De verwachting is dat het succesvolle effect bereikt wordt door een verbetering van de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof, het stimuleren van de aanmaak van nieuw kraakbeen en een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Op basis van deze succesvolle therapie bij mensen wordt dit ook bij paarden ingezet als voedingssupplement.

 • Silicium

Urtica Dioca (Brandnetel) bevat unieke eigenschappen die ondersteuning kunnen bieden op het gebied van gewrichten. Brandnetel bevat een hoog gehalte silicium. Silicium heeft een gunstig effect op de pezen, spieren, botten en het kraakbeen. Hierdoor biedt het ondersteuning bij verstuikingen en gewrichtsproblemen. Het zorgt ook voor het behoud van soepele gewrichten en van gezond kraakbeen. Daarnaast ondersteunt brandnetel ondersteunt het afweersysteem van het paard.

 • Glucosamine

Heeft een belangrijke functie in de opbouw van het kraakbeen. Het stimuleert als het ware de aanmaak van kraakbeen. Daarbij helpt het bij het gezond houden van de gewrichten.

 • Chondroïtine

Chondroïtine heeft een remmend effect op de afbraak van kraakbeen. In combinatie met glucosamine, dat de opbouw stimuleert, is het een waardevolle aanvulling voor de gewrichten.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van supplementen voor de gewrichten

Er zijn studies gedaan naar de werking van de opbouw van kraakbeen bij het gebruik van collageen.

Deze studies zijn zowel bij mensen als bij dieren uitgevoerd. Alle klinische onderzoeken laten positieve effecten van collageenhydrolysaat type II zien op gewrichtsgezondheid bijvoorbeeld:

 • Aanzienlijke vermindering van pijn
 • Verminderde behoefte aan pijnstillers
 • Verbetering van mobiliteit, afname kreupelheid en stijfheid

 

Onderstaande afbeeldingen zijn een schematische weergave van de verbetering van het kraakbeen bij het gebruik van PrimeVal Gelatinaat®.

 Onderzoek Gelatinaat

Bron 1) Oesser S, Haggenmüller D, Schulze CH, Collagen hydrolysate modulates the extracellular matrix metabolism of human chondrocytes. Poster presented at EULAR 2006; June 21-24, 2006; Amsterdam.


Älterer Eintrag neuerer Beitrag