icon-account icon-glass
Spaar mee en wordt lid van de PrimeVal club

Stress, wat doet het en wat doe je er aan?

Gepost door Manon Bolhuis op

Stress, wat doet het en wat doe je er aan?

Als je paard last heeft van stress is dit voor zowel het paard als voor jou erg vervelend. Toch zien we dat de sportpaarden van tegenwoordig erg gevoelig zijn voor stress. Een probleem waar veel paardensporters dus mee te maken hebben. Maar hoe kun je hier het beste mee omgaan en je paard bij helpen?

Wat doet stress?

Stress is een reactie van het lichaam op een prikkel of situatie die spanning veroorzaakt. Meestal ontstaat dit omdat het paard denkt dat zijn basisbehoeften zoals veiligheid en gezondheid in gevaar komen. Hierdoor wordt het paard alerter en reageert sneller. Het blijft tenslotte een vluchtdier die vanuit zijn instinct wil vluchten als er gevaar dreigt.

In zo’n stressvolle situatie komt er net als bij ons adrenaline vrij. Dit zorgt dat het lichaam klaar is om te vechten of vluchten. Je kunt stress bij je paard herkennen aan een verhoogde hartslag en ademhaling, trillen, verkrampte spieren, grote neusgaten, zweten, dunne mest, vaak kleine plasjes, tandenknarsen, oogwit wordt zichtbaar en snurken/blazen.

Langdurig of vaak last van stress is niet goed voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Dit kan zorgen voor vermoeide organen, een verminderd immuunsysteem, zenuwschade en de darmflora kan verstoord raken waardoor maagzweren ontstaan. Dit kan zich uiten in spierproblemen, stalondeugden, agressief gedrag, veel gapen, onregelmatige hengstigheid, vermageren en ziektes of infecties.

Stress wordt veroorzaakt door verschillende dingen. Het kan voortkomen uit een traumatische ervaring vanuit het verleden, de huisvesting, transport, training, voeding, de emoties van de mens, genetische aanleg of nieuwe en spannende situaties zoals een wedstrijd of bezoek van de dierenarts, hoefsmid of tansarts. Je probeert natuurlijk zo’n optimaal mogelijke situatie voor je paard te creëren zodat hij zich kan ontspannen. Maar soms komen er toch spannende situaties voor waarbij het voor je paard prettig kan zijn om hem te ondersteunen met een rustgevend supplement. Hierdoor kunnen de spannende situaties uiteindelijk voor je paard geen probleem meer zijn!

PrimeVal heeft verschillende rustgevende of ontspannende supplementen die goed werken bij nerveuze of gespannen paarden. Je kunt deze langdurig gebruiken of alleen in een situatie waarbij je weet dat je paard stress krijgt. Alle supplementen zijn vrij van doping en zorgen dat het paard nog steeds alert is en optimaal kan presteren!  

Wanneer kies je welk product?

Primeval Stressless poeder is een natuurlijk, rustgevend supplement dat goed werkt bij nerveuze, hyperactieve en gespannen paarden. Het geeft het paard meer ontspanning in spannende situaties zonder dat het ten koste gaat van de alertheid. Het product geeft mentale ondersteuning waardoor het paard meer zelfvertrouwen krijgt, beter kan concentreren en makkelijker leert. Het supplement dien je meerdere dagen achtereen aan je paard te geven voor een goed resultaat. Je kunt dit ook langere tijd geven als je bijvoorbeeld in een wedstrijd seizoen zit.  

PrimeVal Stressless injector is een makkelijk en snel toe te dienen pasta die ideaal is voor het gebruik bij acute stressvolle momenten. Voorbeelden hiervan zijn: transport, scheren, wedstrijd, bezoek van de dierenarts/hoefsmid of een andere acute stressvolle situatie. Het paard blijft rustiger, behoudt de focus, is beter bij de les en koeler in het hoofd. Zo help je het paard een handje om vertrouwd te raken bij spannende situaties waarvan hij anders in de stress zou raken. De pasta dien je 60 minuten voor het stressvolle moment toe te dienen en is ongeveer 3 uren werkzaam.

Primeval Stressless Feromonen gel is ook een snel werkend middel om stress bij je paard te verminderen in spannende situaties. Voorbeelden hiervan zijn: transport, scheren, wedstrijd, bezoek van de dierenarts/hoefsmid of een andere acute stressvolle situatie. Het bevat lichaamseigen, geruststellende feromonen die een instinctieve, rustgevende reactie geven bij het paard omdat het zich geborgen en veilig voelt. Je smeert een beetje gel op de neusvleugels van je paard. Na een half uur inwerktijd heeft het ongeveer 2 uren een rustgevend effect. Je kunt dit eventueel nog een keer herhalen om de werktijd te verlengen.

Heeft je paard langdurig last van gedragsproblemen door stress dan is het aan te raden om een onderzoek door een dierenarts laten uitvoeren om te controleren of er geen schade is ontstaan in het lichaam.


Oudere post nieuwere post