
Voorkom vuurwerkstress bij paarden
In de laatste weken van december wordt er regelmatig vuurwerk afgestoken, niet alleen de 31e maar vaak ook al in de weken daarvoor. De meeste paarden zijn gelukkig nauwelijks bang als het vuurwerk niet erg dichtbij is, maar helaas zijn er ook paarden die erg veel stress ervaren door deze knallen en flitsen. In deze blog geven we tips om vuurwerkstress te voorkomen en jouw paard te helpen bij deze angst, zodat je samen zo ontspannen mogelijk het nieuwe jaar in te gaan.
Hou vast aan dagelijkse routines
Paarden zijn gewend aan een dagelijkse routine, waarbij ze op bepaalde tijden voer, beweging en aandacht krijgen. Ook gaan ze vaak met een vast weidemaatje of kudde naar buiten. Probeer in de laatste weken van het jaar dit ritme vast te houden, zodat je paard hier ook tijdens de jaarwisseling zelf steun uit kan halen. Je kunt ook alvast beginnen met de radio ‘s nachts op stal aan te laten, zodat de paarden hieraan wennen. Door het geluid van de radio worden de knallen van het vuurwerk enigszins overstemd.
Besteed niet teveel aandacht aan de knalgeluiden
Probeer zelf niet te veel te reageren wanneer je een knalgeluid hoort als je bij je paard bent. Blijf rustig en ga gewoon verder met de zaken die je aan het doen was. Even je paard gerust stellen kan natuurlijk, maar probeer er niet teveel focus op te leggen. Als jij ineens anders of gespannen reageert, zal je paard dit sneller van je overnemen.
Zoals eerder beschreven reageren de meeste paarden niet heftig op knalgeluiden. Het kan voor je angstige paard ook helpen om deze samen, of naast, een paard te zetten die weinig angst heeft. Zo kan je angstige paard steun zoeken bij de anderen, die eigenlijk niet tot nauwelijks reageren op het vuurwerk.
Begin op tijd met een rustgevend supplement
Weet je van jouw paard dat deze wel erg heftig reageert? Dan kun je een rustgevend supplement geven om je paard te ondersteunen zoals PrimeVal StressLess Poeder of PrimeVal StressLess® Liquid. Dit zijn langdurig werkende supplementen die je dagelijks gebruikt om zo het beste resultaat te behalen.
Begin op tijd met het geven van het supplement, zo kan je paard er aan wennen en kun je ook op tijd de dosering aanpassen waar nodig. Eventueel kun je de dagelijkse dosering 5 dagen voor de stressvolle situatie verhogen.
Acute Stress
Als je nog niet weet hoe je paard reageert kun je altijd een kortwerkend supplement in huis halen dat maar enkele uren werkt. PrimeVal StressLess® Pasta of PrimeVal StressLess® Feromonen Gel.
PrimeVal StressLess® Pasta
PrimeVal StresssLess® Pasta is een uniek rustgevend supplement, dat je paard helpt om zich te ontspannen. De rustgevende kruiden en voedingsstoffen in de pasta versterken elkaar, waardoor de stressgevoeligheid van het paard op meerdere punten wordt aangepakt. Ideaal om te geven voor kortdurende stressmomenten als de jaarwisseling. Verdeel de inhoud van de injector minimaal 1 uur voor de stress situatie achter op de tong van je paard (450 - 600 kg). Pony's kun je een halve injector toedienen.
PrimeVal StressLess® Feromonen Gel
PrimeVal StressLess® Feromonen Gel werkt op basis van het principe van feromonen. Feromonen zijn lichaamseigen signaalmoleculen die op grote schaal worden gebruikt in de diercommunicatie. Een merrie geeft tot enkele dagen na de geboorte van het veulen feromonen af, om een veilige en rustgevende omgeving om haar heen te creëren. Ook volwassen paarden herkennen deze feromonen en geven een instinctieve, rustgevende reactie omdat het een veilig en geborgen gevoel veroorzaakt. Ideaal om te geven voor kortdurende stressmomenten als de jaarwisseling. De gel wordt eenvoudig aangebracht op de basis van de neusvleugels. Geef 1 sachet van 5 ml 30 minuten voor de stressvolle situatie. Dit werkt 2 tot 2,5 uur en kan indien gewenst dan herhaald worden.
Tips voor de jaarwisseling zelf
Hieronder nog 5 extra tips op oudejaarsdag en avond, omdat er dan vaak het meeste vuurwerk afgestoken zal worden, zelfs tijdens het ingestelde vuurwerkverbod in Nederland.
- Sluit deuren en buitenluiken van de stal wanneer de paarden binnen staan. Zo zien ze minder van de lichtflitsen en kan er ook niet per ongeluk iets in hun stal terecht komen.
- Laat de lampen in stal branden, ook dit helpt bij het verminderen van het flitsende licht.
- Laat de radio in stal aan staan, dit zorgt voor achtergrondgeluid waardoor harde knallen worden overstemd.
- Geef je paarden voldoende voer en afleiding, zodat ze genoeg te doen hebben op stal.
- Doe voor- en na twaalf uur nog een extra ronde om te controleren hoe je paarden er bij staan, of ze misschien nog iets nodig hebben en om ze gerust te stellen.
Fijne jaarwisseling!

Hoe houd je de gewrichten van jouw paard soepel en gezond
Als paardeneigenaar weet jij het als geen ander. De gewrichten van paarden zijn een gevoelig punt. Veel eigenaren doen er alles aan om de spieren en gewrichten in topconditie te houden. Uiteraard is het belangrijk om hiervoor een goed en gedoseerd trainingsschema te hebben. Maar ook de hoeven hebben een belangrijke invloed op de spieren en gewrichten.
Tenslotte, niet te vergeten de voeding. Je kunt de dagelijkse voeding aanvullen met supplementen, maar hoe werken ze en wat kunnen ze de gewrichten van jouw paard bieden? Wij vertellen je er graag meer over.
Wanneer een gewrichtssupplement
De keuze of je gebruik gaat maken van een supplement ter ondersteuning van de gewrichten hangt helemaal af van de situatie van jouw paard. Supplementen komen meestal ter sprake als er een probleem is, bijvoorbeeld bij stijfheid of blessures. Maar er zijn veel situaties waarbij je juist een supplement geeft om dit soort problemen te voorkomen. Supplementen om de gewrichten te beschermen en gezond te houden kunnen juist zeer waardevol zijn in de volgende situaties:
- De groei; De basis van de gewrichten wordt gelegd tijdens de groei. Van een goede basis heeft het paard zijn hele leven plezier. Dit begint zelfs al in de buik van de merrie tijdens de dracht, daar worden weefsels gevormd. Supplementen kunnen hier een waardevolle bijdrage leveren.
- (Zware) prestaties; Bij het leveren van zware prestaties komen de gewrichten extra onder druk te staan. Er ontstaat druk op de gewrichten en bij overbelasting ontstaan vrije radicalen in het lichaam. Hierdoor wordt ook de gewrichtsvloeistof aangetast. Supplementen kunnen een bijdrage leveren aan de bescherming tegen vrije radicalen.
- Oudere paarden; Hoe langer de gewrichten van je paard gezond blijven hoe langer jullie samen actief kunnen zijn. Alle gewrichten slijten bij een toenemende leeftijd van je paard. Door je paard te ondersteunen met een supplement houd je de gewrichten langer gezond.
- Herstel bij blessure; Als je paard een blessure heeft is het verstandig om het herstel te bevorderen met een supplement. Supplementen kunnen helpen bij het stimuleren van lichaamseigen kraakbeencomponenten en een positieve bijdrage leveren bij het verminderen van pijnklachten.
Complex van ingrediënten of één ingrediënt in een supplement
Er bestaan supplementen die gebaseerd zijn op één specifiek ingrediënt en supplementen die een complex van verschillende ingrediënten bevatten.
Als door een deskundige is vastgesteld dat je paard echt een tekort heeft aan 1 specifiek ingrediënt kan een supplement met dat specifieke ingrediënt een uitkomst bieden voor jouw paard.
Over het algemeen geldt dat verschillende ingrediënten de beste keuze zijn. Ingrediënten kunnen elkaar aanvullen in de werking en in sommige specifieke gevallen elkaar zelfs versterken.
Vloeibaar of poeder supplement
Supplementen zijn er in verschillende vormen. Veelal wordt gezegd dat vloeibare supplementen beter worden opgenomen door het paard. Vaak klopt dat. Het is vaak ook makkelijker toe te dienen, maar de vorm is niet heilig…
Het is wel belangrijk om te kijken is naar de oorsprong en eigenschappen van de ingrediënten. Alleen het ingrediënt zegt namelijk niet alles. Zo kunnen ingrediënten bijvoorbeeld worden voorbewerkt voor een betere opname.
PrimeVal Gelatinaat® poeder bevat bijvoorbeeld gehydrolyseerd collageen. Door dit specifieke productieproces (hydrolyse) waarbij het collageen in kleinere stukjes is gesplitst, wordt de opname verhoogd. Alle aminozuren behouden wel hun krachtige werking. Na de hydrolyse kunnen ze direct hun werk doen in de verschillende weefsels. Binnen 12 uur is 95% van het ingenomen Gelatinaat poeder geabsorbeerd in het lichaam, wat uitzonderlijk hoog is. Dus verdiep je goed in een supplement voordat je een keuze maakt voor de vorm.
Is jouw paard een meester in het ontwijken van het opeten van een poeder-supplement? Probeer dan eens om bij het krachtvoer de poeder toe te voegen in combinatie PrimeVal Omega 3-6-9 olie. Zeer smakelijk en nog een bonus voor een glanzende vacht.
De verschillende werkzame ingrediënten
Als je je gaat verdiepen in supplementen voor gewrichten val je van het ene ingrediënt in het andere. Belangrijk is om te kijken wat bij jouw paard past en te weten welk ingrediënt op welke manier ondersteunt. Wij zetten er diverse voor je op een rij:
-
Collageen type I
Collageen Type I is een bouwstof voor weefsels en gewrichten. Tevens stimuleert Collageen type I de lichaamseigen productie van kraakbeencomponenten (proteoglycanen, collageen) Het bevindt zich van nature in huid, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten, haar, hoeven. Het kan de demping en smering bevorderen in gewrichten en het kraakbeen beschermen.
Het gunstige effect van PrimeVal Gelatinaat® op de gewrichten wordt bevestigd in verschillende wetenschappelijke studies. Collageen type I is ook in de vacht en hoeven een belangrijke bouwstof.
- Collageen type II
Collageen type II vermindert de afbraak van collageen in het kraakbeen en kan een positieve bijdrage bij pijnklachten leveren. Het bevindt zich van nature in de tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp en luchtpijpvertakking. Bij beschadigingen aan het kraakbeen (bijvoorbeeld in gewrichten) reageert het lichaam hierop met een ontstekingsreactie. In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat collageen type II een positieve bijdrage kan leveren aan het helpen verminderen van zwelling en pijn bij ontstekingen. Een vermindering van zwelling en pijn heeft een positieve invloed op de mobiliteit van het paard.
- Calcium
Calcium draagt bij aan de botstructuur en ondersteunt het bewegingsapparaat. Tijdens de groei is calcium een zeer belangrijke bouwstof. Bij jonge paarden kan een tekort aan calcium leiden tot afwijkingen aan het bewegingsapparaat. Afwijkingen aan gewrichten, groeiachterstanden of minder sterke botten zijn hier een voorbeeld van.
- Hyaluronzuur
Hyaluronzuur injecties worden humaan met succes ingezet bij artritis in de knie. De verwachting is dat het succesvolle effect bereikt wordt door een verbetering van de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof, het stimuleren van de aanmaak van nieuw kraakbeen en een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Op basis van deze succesvolle therapie bij mensen wordt dit ook bij paarden ingezet als voedingssupplement.
- Silicium
Urtica Dioca (Brandnetel) bevat unieke eigenschappen die ondersteuning kunnen bieden op het gebied van gewrichten. Brandnetel bevat een hoog gehalte silicium. Silicium heeft een gunstig effect op de pezen, spieren, botten en het kraakbeen. Hierdoor biedt het ondersteuning bij verstuikingen en gewrichtsproblemen. Het zorgt ook voor het behoud van soepele gewrichten en van gezond kraakbeen. Daarnaast ondersteunt brandnetel ondersteunt het afweersysteem van het paard.
- Glucosamine
Heeft een belangrijke functie in de opbouw van het kraakbeen. Het stimuleert als het ware de aanmaak van kraakbeen. Daarbij helpt het bij het gezond houden van de gewrichten.
- Chondroïtine
Chondroïtine heeft een remmend effect op de afbraak van kraakbeen. In combinatie met glucosamine, dat de opbouw stimuleert, is het een waardevolle aanvulling voor de gewrichten.
Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van supplementen voor de gewrichten
Er zijn studies gedaan naar de werking van de opbouw van kraakbeen bij het gebruik van collageen.
Deze studies zijn zowel bij mensen als bij dieren uitgevoerd. Alle klinische onderzoeken laten positieve effecten van collageenhydrolysaat type II zien op gewrichtsgezondheid bijvoorbeeld:
- Aanzienlijke vermindering van pijn
- Verminderde behoefte aan pijnstillers
- Verbetering van mobiliteit, afname kreupelheid en stijfheid
Onderstaande afbeeldingen zijn een schematische weergave van de verbetering van het kraakbeen bij het gebruik van PrimeVal Gelatinaat®.
Bron 1) Oesser S, Haggenmüller D, Schulze CH, Collagen hydrolysate modulates the extracellular matrix metabolism of human chondrocytes. Poster presented at EULAR 2006; June 21-24, 2006; Amsterdam.

Omega olie 3-6-9 voor een glanzende vacht
Om te zorgen dat je paard een gezonde en glanzende vacht heeft kun je olie aan het rantsoen toevoegen. De vetzuren in olie helpen de vacht in een mooie conditie te houden en daarnaast is een hele gezonde dagelijkse aanvulling met vele voordelen. Zo heeft het een positieve invloed op de algehele conditie en is het een goede ondersteuning voor de weerstand of tijdens stressvolle situaties. Tevens is omega olie een goede energiebron voor sportpaarden.
Wat krijgt je paard binnen?
Het is belangrijk om te weten wat je paard al binnen krijgt aan vetzuren. Staat je paard op het gras, dan krijgt hij al omega 3 en 6 vetzuren binnen. Staat je paard 24/7 op de wei dan is een aanvulling niet nodig. Krijgt je paard alleen hooi, droog of beperkt gras dan is het goed om het nodige aan te vullen. Wanneer gras wordt gedroogd gaat het grootste deel van de omega vetzuren namelijk verloren.
Kijk ook naar de vetzuren die zijn toegevoegd aan je krachtvoer. Veel producten op basis van granen zoals muesli en brokken bevatten al veel oliën. Dit zijn vaak oliën die veel omega 6 vetzuren bevatten. Ga je daaroverheen ook nog een andere olie met omega 6 vetzuren toevoegen dan kan het zijn dat je paard te veel omega 6 krijgt en dit kan juist een slechte invloed hebben. Te veel omega 6 heeft namelijk een ontstekingsbevorderende werking, is weerstand verminderend, slecht voor het herstel van spieren, verminderd de vruchtbaarheid en geeft een grotere kans op insulineresistentie. Kijk dus goed naar het rantsoen van je paard voordat je een olie gaat toevoegen.
Unieke samenstelling
PrimeVal Omega 3-6-9 bestaat uit een unieke samenstelling van verschillende oliën die allemaal over specifieke eigenschappen beschikken. Ze onderscheiden zich qua vetzuursamenstelling, antioxidanten, vitamines en mineralen van elkaar. Daarnaast is het uniek omdat het alle 3 omega vetzuren bevat. Maar waarom heb je deze 3 omega vetzuren nodig? Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en vooral voor de spieren en gewrichten. Daarnaast is het ook goed voor een evenwichtige hormoonhuishouding en goed voor de huid. Omega 6 vetzuren zijn met name goed voor de huid en slijmvliezen van je paard. En omega 9 vetzuren gaan de oxidatie van omega 3 en 6 vetzuren tegen en is tevens heel goed voor de huid en hormoonhuishouding. Dit maakt het tot een handige en super gezonde 3 in 1 olie die geschikt is voor dagelijks gebruik.
Daarnaast is PrimeVal Omega 3-6-9 olie geheel plantaardig en bestaat het uit:
- Lijnzaadolie
- Sesamolie
- Zonnebloemolie
- Pompoenpitolie
- Teunisbloemolie
- Natuurlijke vitamine E (antioxidant)
Doordat het volledig plantaardig is vinden paarden het vaak erg lekker en wordt het goed opgenomen door het lichaam. Veel andere omega oliën zijn gemaakt van visolie, wat paarden vaak niet lekker vinden.
Heeft je paard een doffe vacht, moeite met verharen of huidproblemen dan kan PrimeVal Omega 3-6-9 uitkomst bieden!

Een goede fundering is essentieel
Voor een huis is de fundering één van de belangrijkste onderdelen, maar dit is voor een paard niet anders. De hoeven van een paard kun je vergelijken met de fundering van een huis. Zonder goede hoeven kan je paard niet goed lopen en dus ook niet goed presteren. Niet alle paarden zijn gezegend met goede hoeven. Dit kan voortkomen uit de genen, maar ook andere oorzaken hebben zoals voeding, beweging, algehele gezondheid, bodem in de stal, droogte, schade van buitenaf door een ongelukje en natuurlijk de hoefsmid.
Wat voor invloed heeft voeding op de hoeven?
Voor een goede hoefkwaliteit moeten alle factoren kloppen, maar voeding kan hier veel invloed op uitoefenen. Een aantal belangrijke voedingsstoffen voor de hoeven zijn eiwitten, vetten, calcium, zink, koper, selenium en biotine. Het is dus belangrijk dat je paard al deze voedingstoffen in de juiste hoeveelheid binnen krijgt. PrimeVal Biotin Plus kan een hele goede aanvulling zijn op het rantsoen omdat dit meerdere belangrijke voedingsstoffen zoals biotine, zink, pantotheenzuur en calcium bevat. Hiermee heb je al een groot deel van de belangrijkste voedingsstoffen te pakken. De andere voedingsstoffen zitten normaliter ook in het krachtvoer.
Naast dat PrimeVal Biotin Plus goed is voor de hoefkwaliteit heeft het nog meer gezonde voordelen. Het is ook zeer goed voor de conditie van de huid en vacht, het immuunsysteem, een goede botstructuur en het gehele bewegingsapparaat.
Lang proces
Het verbeteren van de hoefkwaliteit is een langdurig proces waarbij alle bovengenoemde factoren een rol spelen. Alleen PrimeVal Biotin Plus gaan voeren is vaak niet de oplossing. Kijk naar het complete management van je paard die van invloed zijn voor de kwaliteit van de hoeven. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je het supplement over een langere periode dagelijks moet geven om het effect te kunnen zien. Hoeven groeien nou eenmaal langzaam dus neem minimaal 6 tot 9 maanden de tijd om resultaat te kunnen zien.
Extra tips voor betere hoeven:
- Gebruik alleen indien nodig olie of vet op de hoeven, olie of vet sluit de hoeven af waardoor er geen vocht meer in komt.
- Zorg voor voldoende beweging, doorbloeding is goed voor de hoeven.
- Laat regelmatig een goede hoefsmid komen.
- Zorg voor een schone stal, ammoniak is slecht voor de hoeven.
- Als het langdurig droog weer is creëer dan bijvoorbeeld in de wei een waterbak of modderplek waar je paard met zijn hoeven regelmatig of langdurig in kan staan. Maak ze daarnaast zelf ook nog eens dagelijks nat door bijvoorbeeld de benen af te spuiten na het rijden. Er zijn tegenwoordig ook hoefschoenen of zakken waarin je paard een soort voetbad kunt geven.

Stress, wat doet het en wat doe je er aan?
Als je paard last heeft van stress is dit voor zowel het paard als voor jou erg vervelend. Toch zien we dat de sportpaarden van tegenwoordig erg gevoelig zijn voor stress. Een probleem waar veel paardensporters dus mee te maken hebben. Maar hoe kun je hier het beste mee omgaan en je paard bij helpen?
Wat doet stress?
Stress is een reactie van het lichaam op een prikkel of situatie die spanning veroorzaakt. Meestal ontstaat dit omdat het paard denkt dat zijn basisbehoeften zoals veiligheid en gezondheid in gevaar komen. Hierdoor wordt het paard alerter en reageert sneller. Het blijft tenslotte een vluchtdier die vanuit zijn instinct wil vluchten als er gevaar dreigt.
In zo’n stressvolle situatie komt er net als bij ons adrenaline vrij. Dit zorgt dat het lichaam klaar is om te vechten of vluchten. Je kunt stress bij je paard herkennen aan een verhoogde hartslag en ademhaling, trillen, verkrampte spieren, grote neusgaten, zweten, dunne mest, vaak kleine plasjes, tandenknarsen, oogwit wordt zichtbaar en snurken/blazen.
Langdurig of vaak last van stress is niet goed voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Dit kan zorgen voor vermoeide organen, een verminderd immuunsysteem, zenuwschade en de darmflora kan verstoord raken waardoor maagzweren ontstaan. Dit kan zich uiten in spierproblemen, stalondeugden, agressief gedrag, veel gapen, onregelmatige hengstigheid, vermageren en ziektes of infecties.
Stress wordt veroorzaakt door verschillende dingen. Het kan voortkomen uit een traumatische ervaring vanuit het verleden, de huisvesting, transport, training, voeding, de emoties van de mens, genetische aanleg of nieuwe en spannende situaties zoals een wedstrijd of bezoek van de dierenarts, hoefsmid of tansarts. Je probeert natuurlijk zo’n optimaal mogelijke situatie voor je paard te creëren zodat hij zich kan ontspannen. Maar soms komen er toch spannende situaties voor waarbij het voor je paard prettig kan zijn om hem te ondersteunen met een rustgevend supplement. Hierdoor kunnen de spannende situaties uiteindelijk voor je paard geen probleem meer zijn!
PrimeVal heeft verschillende rustgevende of ontspannende supplementen die goed werken bij nerveuze of gespannen paarden. Je kunt deze langdurig gebruiken of alleen in een situatie waarbij je weet dat je paard stress krijgt. Alle supplementen zijn vrij van doping en zorgen dat het paard nog steeds alert is en optimaal kan presteren!
Wanneer kies je welk product?
Primeval Stressless poeder is een natuurlijk, rustgevend supplement dat goed werkt bij nerveuze, hyperactieve en gespannen paarden. Het geeft het paard meer ontspanning in spannende situaties zonder dat het ten koste gaat van de alertheid. Het product geeft mentale ondersteuning waardoor het paard meer zelfvertrouwen krijgt, beter kan concentreren en makkelijker leert. Het supplement dien je meerdere dagen achtereen aan je paard te geven voor een goed resultaat. Je kunt dit ook langere tijd geven als je bijvoorbeeld in een wedstrijd seizoen zit.
PrimeVal Stressless injector is een makkelijk en snel toe te dienen pasta die ideaal is voor het gebruik bij acute stressvolle momenten. Voorbeelden hiervan zijn: transport, scheren, wedstrijd, bezoek van de dierenarts/hoefsmid of een andere acute stressvolle situatie. Het paard blijft rustiger, behoudt de focus, is beter bij de les en koeler in het hoofd. Zo help je het paard een handje om vertrouwd te raken bij spannende situaties waarvan hij anders in de stress zou raken. De pasta dien je 60 minuten voor het stressvolle moment toe te dienen en is ongeveer 3 uren werkzaam.
Primeval Stressless Feromonen gel is ook een snel werkend middel om stress bij je paard te verminderen in spannende situaties. Voorbeelden hiervan zijn: transport, scheren, wedstrijd, bezoek van de dierenarts/hoefsmid of een andere acute stressvolle situatie. Het bevat lichaamseigen, geruststellende feromonen die een instinctieve, rustgevende reactie geven bij het paard omdat het zich geborgen en veilig voelt. Je smeert een beetje gel op de neusvleugels van je paard. Na een half uur inwerktijd heeft het ongeveer 2 uren een rustgevend effect. Je kunt dit eventueel nog een keer herhalen om de werktijd te verlengen.
Heeft je paard langdurig last van gedragsproblemen door stress dan is het aan te raden om een onderzoek door een dierenarts laten uitvoeren om te controleren of er geen schade is ontstaan in het lichaam.

Voorkom een winterdip met vitamines en mineralen
De herfst is in volle gang. De weersomstandigheden veranderen en daarmee waarschijnlijk de voeding en verzorging van je paard ook. In het najaar verandert de samenstelling in het gras of komt je paard misschien meer op stal of in een paddock te staan. Dat betekent een wisseling in het rantsoen en de dagelijkse beweging. Om te zorgen dat je paard toch voldoende voeding, vitamines en mineralen binnen krijgt kun je deze veranderingen opvangen met het geven van (meer) ruwvoer, krachtvoer en/of supplementen.
Het lichaam verbruikt meer energie
De behoeftes van je paard hangen af van de leeftijd, grootte, arbeid, het geslacht en karakter. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je paard zich aan het voorbereiden is op de winter en dus gaat verharen, wat ook extra energie kost. Om te voorkomen dat hij een dikke wintervacht krijgt, kun je het beste op tijd beginnen met het opdoen van een deken.
Daarnaast is de kans op kwaaltjes in de herfst bij je paard net als bij ons groter. Het is daarom extra belangrijk dat je paard voldoende vitaminen en mineralen krijgt om fit en gezond te blijven. Zo hou je de weerstand van je paard op peil in deze vaak natte en koude periode van het jaar. Maar hoe doe je dat?
Geen gras, is minder vitamine E en Selenium
Komt je paard na een periode van weidegang weer terug op stal of in de paddock, dan is het goed om vitamine E en Selenium aan te vullen. Dit haalt je paard normaal uit het verse gras in de wei en is belangrijk voor een goed immuunsysteem. Om je paard hierbij te ondersteunen biedt PrimeVal Vitality ESL. Dit supplement vult deze tekorten aan, kun je dagelijks geven en is een goede ondersteuning met waardevolle voedingsstoffen voor de spieren van het sportpaard en de algehele gezondheid. Dit product onderhoudt gezonde cellen en weefsels en draagt bij aan een goed immuunsysteem. Daarnaast beschermt vitamine E en Selenium cellen tegen oxidatieve stress en hebben een gunstige invloed op de bloedvaten.
Extra ondersteuning met multivitaminen
Voor het behouden van een goede weerstand heeft je paard voldoende vitaminen- en mineralen nodig. PrimeVal Multivitamin voorkomt een winterdipje. Dit vloeibare complete multivitaminen supplement draagt bij aan de dagelijkse behoefte van vitaminen en mineralen. De juiste verhouding vitamines in het supplement zorgen dat het lichaam optimaal blijft functioneren. Het heeft een positieve invloed op de gezondheid, weerstand en immuunsysteem van je paard. Dit product een welkome aanvulling als je paard ziek is geweest, weinig krachtvoer krijgt of veel lichamelijke inspanning moet verrichten.
Kijk naar je paard
Blijf te allen tijde goed naar je paard kijken hoe hij er uit ziet en hoe hij zich gedraagt om veranderingen waar te nemen. Als je je paard goed kent weet je precies wanneer hij zich iets minder goed voelt. De vacht wordt misschien wat doffer, er is wat minder energie, hij valt af of de mest verandert. Het zijn tekenen dat je paard misschien een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen heeft. Een langdurig tekort kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard en kan er voor zorgen dat je paard makkelijker vatbaar is voor ziektes.
Het is daarom goed om de tekorten van je paard aan te vullen met supplementen. Zorg hierbij wel dat je paard altijd schoon drinkwater tot zijn beschikking heeft en voldoende goede kwaliteit ruwvoer krijgt. Houdt altijd de voorgeschreven dosering op de verpakking van het supplement aan voor het beste resultaat.
Daarnaast is beweging ook erg belangrijk voor de gezondheid van je paard, te weinig beweging kan een negatieve invloed hebben. Staat je paard in de winter meer op stal? Probeer hem dan op een andere manier toch wat extra beweging en afleiding te geven.
Rustgevende feromonen bij paarden, hoe werkt dat?
Feromonen klinkt wellicht als een ingewikkeld woord. Als je de betekenis gaat opzoeken kom je al snel het volgende tegen:
“Een feromoon is een signaalmolecuul dat boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort”
Bron: Wikipedia
Feromonen verzorgen een onderdeel van de communicatie tussen dieren. Feromonen kun je niet actief zien of ruiken. Ze zijn geurloos maar toch worden ze waargenomen met het reukorgaan en brengen ze een signaal over naar de hersenen. Hoe dat werkt lichten we je graag toe.
Feromonen waarnemen
Feromonen zijn dus signaalmoleculen maar bevatten geen geur. Toch neemt jouw paard deze stoffen met een onderdeel van zijn reukorgaan weer. Naast het gewone reukorgaan hebben paarden het vomeronasale orgaan, dit noemt men ook wel het orgaan van Jacobson.
Jouw paard kan niet zoals jij ademen door zijn mond, dus alles gaat via de neus. Als er feromonen waargenomen worden, pompt jouw paard deze als het ware naar het orgaan van Jacobson. Dit doet jouw paard door te flemen. Dan neemt het orgaan van Jacobson de boodschap waar en geeft deze door aan de hersenen. Er bestaan verschillende boodschappen en dus verschillende soorten feromonen.

Verschillende soorten feromonen
Feromonen worden op grote schaal in de diercommunicatie gebruikt. Feromonen kunnen verschillende boodschappen bevatten, enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Rustgevende feromonen
- Alarmerende feromonen
- Seksuele/voorplantings feromonen
- Agressieve feromonen
- Territoriale feromonen
Afhankelijk van de diersoort hebben de feromonen een bepaalde betekenis en komen ze in bepaalde situaties vrij. We weten dat zoogdieren gebruik maken van feromonen, maar ook insecten (bijen) en diverse soorten reptielen. En ja ook wij mensen hebben feromonen, hoewel wij mensen ze maar beperkt gebruiken.
Diersoortspecifiek
Feromonen zijn diersoortspecifiek. Dat wil zeggen dat een paard niet de feromonen van een mens, hond, kat of koe kan waarnemen en ook niet andersom. Als je dus gebruik wilt maken van een feromoon in een product zal je dus een exacte kopie van het signaalmolecuul moeten gebruiken. Anders bereik je geen effect.
Equine Appeasing Pheromone
Een merrie geeft tot enkele dagen na de geboorte van het veulen feromonen af. Dit doet ze om een veilige en rustgevende omgeving om haar heen te creëren. Dit bevordert tevens de band met haar veulen. Het feromoon dan zij afgeeft is het Equine Appeasing Pheromone, we noemen dit ook wel het moederferomoon. Het heeft een instinctieve rustgevende werking op het veulen.
Niet alleen veulens hebben hier baad bij. Ook volwassen paarden herkennen deze feromonen nog steeds. Het veroorzaakt ook bij volwassen paarden een instinctieve, rustgevende reactie omdat het een veilig en geborgen gevoel veroorzaakt.
PrimeVal StressLess® Feromonen Gel bevat een kopie van het Equine Appeasing Pheromone. Hierdoor helpt het paarden met stressvolle situaties om te gaan zonder de prestaties van het paard te beïnvloeden. Een zeer groot voordeel van dit product is dat het geruststellend feromoon van het paard geen dopingeffect heeft en niet op de lijst van verboden ingrediënten van de FEI staat. Daardoor ook zeer geschikt om te gebruiken bij wedstrijden.
Wanneer is het Equine Appeasing Pheromone handig
Jouw paard geruststellen met feromonen kan heel handig met een gel die je aanbrengt aan de basis van de neusvleugels van je paard. PrimeVal StressLess® Feromonen Gel bevat een kopie van de lichaamseigen feromonen van de merrie en hebben een rustgevende werking. Het is bedoeld voor paarden van alle leeftijden die blootgesteld worden aan nieuwe en stressvolle situaties of activiteiten. Het kan ook gebruikt worden bij nerveuze of gevoelige paarden en tijdens situaties zoals volgende voorbeelden:
- Transport: het in- en uitladen van de trailer, vrachtwagen, trein, vliegtuig
- Verandering van omgeving: stal, paddock of eigenaar
- Werksituaties: zadelmak maken, leren, trainen, wedstrijden
- Verzorging: bezoek aan de dierenarts, tandarts, hoefsmid of scheren
- Geluid en licht: onweer, geweerschoten, vuurwerk, motorvoertuigen, menigtes, flitslichten
Feromonen komen op zeer grote schaal binnen de dierenwereld voor. Jij kunt er nu je voordeel mee doen door je paard extra op zijn gemak te stellen. PrimeVal StressLess® Feromonen Gel wordt bij voorkeur 30 minuten voor de stressvolle situatie toegediend. 1 sachet van 5ml werkt 2-2,5 uur en kan indien gewenst dan herhaald worden. De gel wordt eenvoudig aangebracht op de basis van de neusvleugels. Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen! Deel ze met ons via info@primeval.nl of via onze social media.